Kurucumuz

Durmuş Yaşar, 1889 yılında Rodos’ta doğdu. Babası Mustafa Kaptan, annesi  Dilber Hanım’dır. Mustafa Kaptan’ın ailesi yaylada etçilik, sütçülük ve kök boyacılık işleri ile uğraşır. Babası Mustafa Kaptan, deniz ticareti yapar. Anadolu’dan Rodos’a yiyecek getirir, Rodos’tan da satılabilecek ne varsa Anadolu’ya götürür. Bu ticaret sırasında yaşadığı deniz kazası ve ardından yaşadığı hastalık genç yaşta ölümüne sebep olurken Durmuş Yaşar, ailenin tek erkek evladı olarak  16 yaşında babasının işlerinin başına geçer.

Durmuş Yaşar, babasının işlettiği dükkana ortak alır ve 1. Dünya Savaşı’nda gıda maddeleri  ithal ederek durumunu geliştirir. Hikmet Yaşar ile evlenir. Oğulları Selçuk ve Selman Rodos’ta doğar. Siyasi sıkıntıların artması ve ortaklarından memnuniyetsizliği sebebiyle hisselerini satar, ortaklıktan ayrılır. 1927 yılında İzmir Kemeraltı Şeritçiler Çarşısı’nda dükkan satın alır ve Rodos’taki dükkanın şubesi olarak açar.

Durmuş Yaşar, dürüst, herkesle iyi geçinen, takdir edilen, doğrucu bir adamdır. Rodos’taki ticaret yıllarında da İzmir’deki ticareti sırasında da iş yaptığı kişiler kendisini hep böyle anar.

1930 yılında ailesini de İzmir’e getiren Durmuş Yaşar, Karşıyaka’da istasyonun arka tarafına düşen bir evi kiralar. İş yaşamına Kemeraltı’ndaki dükkanında devam eden Durmuş Yaşar, dürüst ticaret anlayışı ve müşteriyi velinimet sayan yaklaşımı ile ticarette iyi bir yer edinir. 1941 yılında dükkanın arkasında küçük bir imalathane kurar ve Türkiye’nin ilk boya markaları “Yaşarin” ve “Hazırlanmış Boya” bu imalathanede üretilir. Durmuş Yaşar da babası gibi önce gemicilik ve gemi levazımatı işi ile ilgilenir, Durmuş Yaşar ve oğulları, 1954 yılında Türkiye’nin ilk boya fabrikasını kurar, “Dyo” markası yaratılır. Oğlu Selçuk Yaşar işleri daha da büyüterek süt, et ve su sektörlerinin Türkiye’deki öncüsü olan şirketleri kurar.

Evlatlarını iyi yetiştirmek ve fabrika kurmakla ülkesi için görevlerinin bitmediğini düşünen Durmuş Yaşar, ülkenin iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı olduğuna ve topluma hizmete inanarak derin çalışmalara girişerek 1974 yılında  eğitim ve kültür amaçlı vakıf kurmuştur.

Yaşının ilerlemesiyle birlikte işleri oğullarına devreden Durmuş Yaşar, Yaşar Holding’in büyümesini, yeni şirketlerin kurulmasını ve sanayileşmeyi yakinen takip eder.

Durmuş Yaşar, 1982 yılında 93 yaşındayken hayatını kaybeder.