Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı

 

"Hür teşebbüs olarak Atatürk ilkelerinin, O’nun düşünce ve prensiplerinin, kültür ve sanat zenginliklerimizin, nesilden nesile intikalinin sağlanmasına katkıda bulunmak görevimizdir. Bugünün gençliği Atatürk ilkelerini koruyacak, sanat ve kültürümüzü yaşatacak, daha da zenginleştirecektir. Gençlerimiz için ne yapılsa azdır."

                                                                                                                                                                                                                          SELÇUK YAŞAR

 

Vakfımız, 1974 yılında İzmir’de Durmuş Yaşar tarafından, kamu hizmetlerine katkı ve fertle devlet bütünleşmesini pekiştirme amacıyla kurulmuştur.

Eğitim, kültür ve sanat konularında topluma katkı sağlayan Yaşar Eğtim ve Kültür Vakfı eğitim alanında; üniversitelerde, yüksek ve orta öğretim kurumlarında okuyan, yetenekli, çalışkan, başarılı ancak maddi olanakları kısıtlı  olan öğrencilere tamemen karşılıksız burs vermektedir. Bugüne kadar 7500’e yakın öğrenciye burs vererek eğitimlerine destek olmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle eğitim yatırımları yapmak, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın bir diğer amacıdır. 2000 kişiye hizmet verebilen İstanbul Üniversitesi  İşletme Fakültesi Prof.Dr. İsmet Alkan Yemekhanesi, Ege Üniversitesi Çamlık Anaokulu, Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu, Durmuş Yaşar İlkokulu, Selçuk Yaşar Boyacılık Endüstri Meslek Lisesi, Çeşme/Alaçatı Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Anadolu Lisesi, Diyarbakır/Kayapınar Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İlkokulu, Çeşme/Alaçatı Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Anadolu Lisesi Ek Binası ve İzmir/Güzelbahçe Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi amaca yönelik gerçekleştirilen yatırımlardır.

Vakfın eğitime olan katkısı, düzenlenen sempozyumlar, kongreler ve yürütülen bilimsel çalışmalarla sürmekte, çeşitli alanlarda bilimsel çalışmalar yayınlanmaktadır.
 

 

Kültür ve sanat alanlarında da faaliyet gösteren Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 1985 yılında, eski bir İzmir evinin restore edilmesiyle yaşayan bir sanat kurumu haline getirilen ve “Türkiye’nin ilk özel resim müzesi” olan Selçuk Yaşar Müzesi 1985 yılında açılmıştır. Müze, 1967 yılında Dyo tarafından düzenlenmeye başlanan ve 1993 yılından bu yana Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından iki yılda bir düzenlenen Dyo Resim Yarışması ödüllü eserlerine, arkeolojik eserlere ve Yaşar Ailesi’nin koleksiyonu olan diğer sanat eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Müze’nin alt katındaki Selçuk Yaşar Sanat Galerisi 1990 yılında hizmete girmiştir. Galeride yıl boyunca her biri resim, heykel ve seramik sanatının ustaları olarak nitelenen sanatçıların sergileri düzenlenmekte olup, söyleşiler yapılmaktadır.

 

1970’li yıllardan bu yana tarihimizin korunmasına ve kültürel varlıklarımızın gün ışığına çıkarılmasına destek veren Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından desteklenen Çeşme Yarımadası’nda, bugün  üzerinde Ildırı Köyü’nün yer aldığı Erythrai antik kenti kazıları 1977 yılında başlamış ve çok önemli kalıntılara ulaşılmıştır. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı 1998 yılından bu yana Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde bulunan ve Ankara Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında yürütülen Nysa antik kenti kazlarına desteğini sürdürmektedir.


Vakfımız 2015 yılından bu yana İzmir - Bayraklı ilçesinde bulunan Ege Üniversitesi adına Prof.Dr. Cumhur Tanrıver başkanlığında sürdürülen Bayraklı Höyüğü olarakta bilinen Eski Smyrna Kenti kazılarına ve 2017 yılında İzmir - Konak ilçesinde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy başkanlığında yürütülen Smyrna Agorası Ören Yeri kazı alanı içinde bulunan 19. Yüzyıl Osmanlı Han yapısının kazı ve restorasyon çalışmalarına katkıda bulunmaktadır.

Vakfımız, 2024 yılında Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam başkanlığında yürütülen Amastris Kazıları'nı desteklemeye başlamıştır. Amastris, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, Roma ve Bizans dönemlerinde büyük bir ticaret ve kültür merkezi olmuştur.
 

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğinin, ilkelerinin ve tarihi rolünün topluma ve gelecek kuşaklara daha iyi tanıtılması amacıyla kurulmuş olan bilim ve araştırma kurumlarının da işbirliğini sağlayarak araştırmalar ve derlemeler yapmakta, sempozyumlar, seminerler düzenlemekte, bunların gerek Türkçe gerekse yabancı dillerde yayını ve tanıtımını sağlamaktadır.

 

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na ait, 1895 yılında un fabrikası olarak kullanılan daha sonra Gazete Ege ve açıldığı ilk yıllarda Yaşar Üniversitesi’nin kullandığı ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ olarak tescilli bina restore edilerek İzmir'e 'Yaşar Müzesi' olarak kazandırıldı.

Yaklaşık 6.000 m² lik tescilli binanın müze olacak şekilde konsept projesi, 2600 m² geçici ve kalıcı sergi alanları, kütüphane, yönetim bölümü, 350 kişilik konferans salonu, kafeterya, satış birimlerinden oluşmaktadır.

Yaşar Müzesi’nde Ege yöresine ait 17 halı, 34 kilim koleksiyonu, 1233 adet arkeolojik eser , DYO Resim Ödülleri Koleksiyonu’ndan 192 eser ve Vakıf Koleksiyonunda bulunan eserler sergilenmektedir. Ayrıca Türkiye ve Dünya çapında sanatçıların eserlerinden oluşan dönemsel sergilere de ev sahipliği yapılacaktır.